Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” 2012

Udruženje građana Košnica i ove godine, već  osmu godinu za redom, organizije dečiji sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” na Begečkoj jami za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja.

Ove godine je, osim desetoro štićenika SOS dečijeg sela “Dr Milorad Pavlović” iz Sremske Kamenice, planiran i dolazak dvanaestoro dece iz hraniteljskih porodica, dvanaestoro dece iz S.O.S. Dječjeg sela iz Sarajeva, kao i dvadesetoro dece sa Kosova i Metohije. Broj učesnika ovogodišnjeg kampa je 54 dece, a dužina trajanja kampa je 14 dana u periodu od 17. do 30. jula, s tim što 17. jula u kamp dolaze volonteri koji će pripremiti sve za dolazak dece, koja u kampu borave od 22. do 29. jula. U realizaciji ovogodišnjeg Sportsko-ekološkog kampa “Košnica prijateljstva” će učestvovati oko stotinu osoba uključujući volontere, predavače, instruktore i vaspitače. U rad kampa biće uključeni i studenti sa Fakulteta za fizičku kulturu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Naučno-istraživačko društvo studenata biologije “Josif Pančić” iz Novog Sada, kao i 10 inostranih volontera koji dolaze iz čitavog sveta u saradnji sa Volonterskim centrom Vojvodine.

U sklopu kampa ove godine za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja organizujemo sportske aktivnosti (plivanje, košarka, fudbal, odbojka na pesku), ekološke aktivnosti, radionice koje obuhvataju izradu muzičkih instrumenata, ples, crtanje, fotografiju i izradu maski, zatim realizaciju pozorišne predstave sa učesnicima kampa, kao i mali pozorišni festival koji će biti organizovan 27. i 28. jula u kampu na Begečkoj jami. U sklopu kampa “Košnica prijateljstva” organizovaćemo izlete u okviru kojih će posetiti Petrovaradinsku tvrđavu ( i upoznati se sa radom sportskih društava koji svoje aktivnosti obavljaju na tvrđavi kao što su konjički klub, streličarski klub i klub slobodnih penjača) i centar Novog Sada.

Udruženje građana “Košnica” je ove godine sa S.O.S. dečijim selom “Dr Milorad Pavlović” potpisala ugovor  o saradnji na projektu “Jačanja porodice”. Cilj ovog projekta je da omogući deci zdravo odrastanje u porodici kojoj pripadaju i osvešćivanjem korisnika i pružaoca usluga o postojanju resursa podrške primarnoj porodici u lokalnoj zajednici,utiče na optimalno iskorišćavanje istih. Ciljnu grupu čine: porodice od kojih su jedan ili oba roditelja odrastala u Dečijem selu, Porodice korisnici usluga centra za socijalni rad i porodice registrovane od strane obrazovnog sistema. Projektom “Jačanje porodice” je obuhvaćeno 45 ovakvih porodica i 100 dece sa teritorije Novog Sada i Žablja. Kamp “Košnica prijateljstva” je samo prvi korak u ostvarivanju saradnje na projektu “Jačanja porodice”.

Pored svega navedenog U.G. “Košnica” i organizacija “Komunikacija za razvoj društva” iz Gračanice (KiM) i ove godine vode 50 mladih sa Kosova i Metohije na Exit Festival.  Košnica obezbeđuje prevoz mladih sa Kosova koju finansira Ministarstvo za KiM i preko organizacije Komunikacija za razvoj društva (Dragana Stanić) dovode mlade sa kosova, a Exit daje besplatan smeštaj u kampu i ulaznice.

Realizaciji projekta “Košnica prijateljstva” pomogli su Vlada autonomne pokrajine Vojvodine, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Gradska uprava za sport i omladinu grada Novog Sada.

Comments are closed.