Kosnica prijateljstva 15

Kamp Košnica Prijateljstva XVI

Udruženje građana Košnica,

nastavlja sa svojim humanitarnim i volonterski radom organizovanjem 16. kampa Košnica Prijateljstva, nakon pauze od dve godine zbog pandemije i nemogućnosti organizovanja, ove godine nastavljamo sa svojom misijom. Kao i prethodnih godina lokacija održavanja kampa je na istom mestu u parku prirode “Begečka jama” MZ Begeč, udaljeno 20 km od Novog Sada.
Učesnici kampa čine deca uzrasta od 6 do 12 godina, tokom kampa će imati priliku da se upoznaju i savladaju neke od osnovnih veština iz oblasti kulturnog stvaralaštva, sporta, kulture življenja i očuvanja životne sredine, kreativnog izražavanja kao i veštine neophodne za osamostaljivanje i sticanje samopouzdanja putem raznovrsnih radionica prilagođenih njihovom uzrastu.

 

Tim Košnice je pripremio mnoge novine za ovogodišnji kamp s tim da se nastavlja organizovanje kampa u dve smene. Održavanje prve smene je u periodu od 27. jula do 01. avgusta, dok druga smena od 02. do 07. avgusta 2022. godine.

Kamp za cilj ima smanjenje društvene isključenosti posebno osetljive grupe dece i omladine bez roditeljskog i adekvatnog roditeljskog staranja socijalizacijom sa decom iz sličnih institucija kao i sa decom iz lokalne sredine kroz programe sportskog, ekološkog i kulturnog sadržaja.
Kroz organizovane svakodneve sportske aktivnosti i kroz radionice učesnici usvajaju zdrave stilove života i stiču svest o važnosti zdravlja kao i o načinima na koje se zdravlja čuva ili ugrožava. Programi su prilagođeni tako da odgovaraju na specifične potrebe učesnika različitih uzrasta. Osim promocije zdravog načina života, posebna pažnja posvećuje se sticanju socijalnih veština koje su od velike važnosti za pravilan razvoj ličnosti a samim tim i za mentalno zdravlje. Rad na veštinama sprovodi se kroz posebno osmišljene programe sportskih radionica. Nakon završetka kampa procenjuje se promena stavova učesnika o važnosti i načinima očuvanja zdravlja putem sporta.
Naš sportski deo kampa obuhvata sportove poput škola plivanja, joge, odbojke, fudbala, slobodno penjanje na veštačkoj steni, košarke i bejzbola kao i ostale igre koje se prilagođavaju deci.

 

Pored sporta deca i mladi na kampu se aktivno uključuju u kreativno-kulturni deo radionica koji podrazumevaju  radionice pozorišta senki, lutkarske, plesne i muzička radionica, foto i video radionica na kojima će deca koristiti moderna sredstva (go pro kamere, digitalne foto-aparate, lap top računare i projektore) kao i radionica nenasilne komunikacije, izrada suvenira, oslikavanja platna, izrada ukrasa od recikliranog materijala, radionica robotike, itd.

U našem kampu ističemo važnost i način očuvanja životne sredine, razvijanje saznanja o socijalnoj integraciji i važnosti sportskih, kreativnih i kulturnih sadržaja kao modela za uključivanje i stvaranje pozitivne atmosfere i prihvatanju različitosti.

Učesnici kampa uživaju i u drugim aktivnostima zabavno-edukativnog karaktera: projekciji filmova, dečijim predstavama, karaoke zabavama, takmičenju u pravljenju frizura, igrama bez granica i ostalom programu prilagođenom uslovima u prirodi.
Takvim načinom organizacije deci iz kampa, kao i deci i mladima iz Begeča, Novog Sada  i okoline omogući će se da na kvalitetan način provedu deo leta.

 

NAJČEŠĆA PITANJA:

 

Kakav je smeštaj i ishrana?

Deca spavaju u šatorima a ishrana je organizovana u saradnji sa Predškolskom ustanovom Radosno Detinjstvo. Pored samog kampa se nalazi objekat Sportko-ribolovačkog društva Begeč čiji gornji sprat (100 m2) naše udruženje može da koristi za svoje potrebe.

U okviru samog objekta nalaze se i mokri čvorovi kao i kupatila koja u tom periodu koriste samo učesnici kampa. Postoje i spoljne česme i eko-solarni tuševi.

Šta je potrebno naglasiti?

Obaveza svih učesnika kampa je da:

  • ponesu overene zdravstvene knjižice (I međunarodno osiguranje ukoliko dolaze iz inostranstva).
  • napomenu ukoliko deca imaju poseban režim ishrane ili alegriju na neke od namirnica.
  • Napomenu ukoliko su deca pod nekom terapijom koju i za vreme trajanja kampa treba nastaviti.

Za više informacija o nama, budite slobodni da pregledate ostale stranice na našem web situ, pogledajte klikom na  VIDEO  ili 360 na google mapi.
Konkurs je otvoren do popunjavanja kapaciteta, koji je ove godine ograničen na 50. učesnika po smeni.
Popunjavanjem formulara, imate priliku da izvršite prijavu nakon koje će te dobiti i dalja uputstva.
Srdačan pozdrav od tima “Košnice”

Prijava za decu Volonter Edukator Donator

Comments are closed.