Sportsko ekološki kamp “Košnica prijateljstva 13”

Udruženje građana Košnica, po 13. godinu za redom, organizuje Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” u parku prirode “Begečka Jama” MZ Begeč, udaljen 20 km od Novog Sada, a učesnici kampa biće smešteni u šatorima. Pored programa u kampu biće održan deseti po redu Dečiji pozorišni festival u kome pored profesionalnih pozorišnih grupa i animatora učestvuju i sama deca koja u toku kampa zajedno pripremaju predstavu na temu tolerancije.

 

Deca uzrasta od 6 do 13 godina, imaće priliku da se upoznaju i savladaju neke od osnovnih veština iz oblasti kulturnog stvaralaštva, sporta, kulture življenja i očuvanja životne sredine, kreativnog izražavanja kao i veštine neophodne za osamostaljivanje i sticanje samopouzdanja putem raznovrsih radionica prilagođenih njihovom uzrastu, kao što su: radionica pozorišta senki, lutkarska, plesna i muzička radionica, foto i video radionica na kojima će deca koristiti moderna sredstva (go pro kamere, digidalne foto aparate, lap top računare i projektor) škola plivanja, odbojke, fudbala, rukometa, košarke i bejzbola, radionica nenasilne komunikacije, pletenja narukvica, oslikavanja platna, izrada ukrasa od recikliranog materijala i radionica sportskog pecanja, na kojima će se deca pored ribolovačke veštine, upoznati i sa pravilima, koja se riba i pod kojim okolnostima peca, sa zaštićenim pticama koje žive na području gde se kamp održava, kao i važnosti i načinu očuvanja životne sredine.

 

Kamp će biti održan u periodu od 6. do 13. Avgusta 2017. godine.

 

Kamp za cilj ima smanjenje društvene isključenosti posebno osetljive grupe dece i omladine bez roditeljskog i adekvatnog roditeljskog staranja socijalizacijom sa decom iz sličnih institucija kao i sa decom iz lokalne sredine kroz programe sportskog, ekološkog i kulturnog sadržaja. Kroz organizovane svakodneve sportske aktivnosti i kroz radionice učesnici usvajaju zdrave stilove života i stiču svest o važnosti zdravlja kao i o načinima na koje se zdravlja čuva ili ugrožava. Programi su prilagođeni tako da odgovaraju na specifične potrebe učesnika različitih uzrasta. Osim promocije zdravog načina života, posebna pažnja posvećuje se sticanju socijalnih veština koje su od velike važnosti za pravilan razvoj ličnosti a samim tim i za mentalno zdravlje. Rad na veštinama sprovodi se kroz posebno osmišljene programe sportskih radionica. Nakon završetka kampa procenjuje se promena stavova učesnika o važnosti i načinima očuvanja zdravlja putem sporta.

 

Naš sportski deo kampa obuhvata sportove poput plivanja,vožnje kajakom, košarke, fudbala, odbojke na pesku, bejzbola, rukometa kao i ostale igre koje se prilagođavaju deci (igre bez granica i slično). U okviru ovih aktivnosti, usvajaju se znanja o zdravom načinu života i bavljenja sportom, sticanje socijalnih veština kao i stvaranje mogućnosti građenja samopouzdanja.

 

Pored sporta deca i mladi na kampu se aktivno uključuju u kreativno-kulturni deo radionica koji podrazumeva savladavanje tehnika glume, plesa, muzike,  kao i razvijanje saznanja o socijalnoj integraciji i važnosti sportskih, kreativnih i kulturnih sadržaja kao modela za uključivanje i stvaranje pozitivne atmosfere i prihvatanju različitosti. 

 

Učesnici kampa uživaju i u drugim aktivnostima zabavno-edukativnog karaktera: projekciji filmova, druženju uz gitaru i vatru, karaoke zabavama, takmičenju u pravljenju frizura, igrama bez granica i ostalom programu prilagođenom uslovima u prirodi.

 

Takvim načinom organizacije deci iz kampa, kao i deci i mladima iz Begeča, Novog Sada  i okoline omogućiće se da na kvalitetan način provedu deo leta.

 

NAJČEŠĆA PITANJA:

 

  • Kakav je smeštaj i ishrana?

 

Deca spavaju u šatorima a ishrana je organizovana u saradnji sa Predškolskom ustanovom Radosno Detinjstvo. Pored samog kampa se nalazi objekat Sportko-ribolovačkog društva Begeč čiji gornji sprat (100 m2) naše udruženje može da koristi za svoje potrebe.

 

U okviru samog objekta nalaze se i mokri čvorovi kao i kupatila koja u tom periodu koriste samo učesnici kampa. Postoje i spoljne česme i eko-solarni tuševi.

 

 Šta je potrebno naglasiti?

 

Obaveza svih učesnika kampa je da:

  1. ponesu overene zdravstvene knjižice (I međunarodno osiguranje ukoliko dolaze iz inostranstva).
  2. napomenu ukoliko deca imaju poseban režim ishrane ili alegriju na neke od namirnica.
  3. Napomenu ukoliko su deca pod nekom terapijom koju i za vreme trajanja kampa treba nastaviti.

 

Za više informacija o nama, budite slobodni da pregledate ostale stranice na našem web situ, pogledajte VIDEO  ili 360 na google mapi

 

Konkurs je otvoren do popunjavanja kapaciteta, koji je ove godine ograničen na 60.

 

Popunjavanjem formulara, imate priliku da izvršite prijavu nakon koje će te dobiti i dalja uputstva.

 

Srdačan i veliki pozdrav od tima “Košnice”

 

Prijava za decu Volonter Edukator Donator

 

 

Comments are closed.